LindaJuliaBrandt

Pakenevan vastuun seuraukset

  • Pakenevan vastuun seuraukset

Puhutaan vastuusta, joka herättää paljon eri tulkintoja. Meillä kaikilla on vastuu omasta elämästämme. Vastuusta lähipiiristä, mutta se, mihin saakka tämä vastuu ulottuu ei ole yksinkertaista. Kenelle kuuluu vastuu luonnosta ja tulevaisuudestamme? Kenelle kuuluu vastuu lapsista ja nuorista? Kuuluuko se perheelle vai koululle? Onko vastuu yhteiskunnan? Näitä kysymyksiä vastuusta ja sen pakenemisesta on hyvä herätellä henkiin pohtimalla lapsien ja nuorien kulutuskäyttäytymistä.

Keskustelu nuorten ja jopa lasten energiajuomatottumuksista herää aina paikoitellen henkiin. Enegiajuomissa lukee, että juomia ei suositella lapsille, eikä raskaana oleville, sillä ne sisältävät yli 150 mg kofeiinia litrassa. Monet kaupat silti myyvät näitä alle 15-vuotiaille. Myyntiä perustellaan sillä, että Evira ei ole kieltänyt myyntiä. Osa kaupoista puolestaan ovat tehneet päätöksen olla myymättä alle 15-vuotiaille, noudattaen suositusta. Kaupat, jotka myyvät näitä juomia, vierittävät vastuuta perheelle, odottaen kieltoja. THL on suosittanut energiajuomien myyntien rajoittamista yli 15-vuotiaille. Tätä on perusteltu muun muassa Eviran kofeiininsaanti rajoitteeseen, joka pitäisi olla alle 18-vuotiailla enintään 50 mg päivässä. Puolen litran energiapullo ylittää jo 25 mg tämän suosituksen. Ongelma ei ole kuitenkaan ainoastaan tässä, vaan siinä että lapsilla ja nuorilla ei ole vielä täysin kehittynyttä kykyä hahmottaa oman kulutuskäyttäytymisensä kauaskantoisia terveysvaikutuksia. Myös riippuvuuden syntyminen on mahdollista. Surulliset tarina, jossa nuoria, jopa lapsia, juovat useita pulloja päivässä energiajuomia eivät ole mukavaa kuultavaa. Tämä voi johtaa keskittymishäiriöihin, hammasongelmiin ja muihin terveysongelmiin. Pahimmassa tapauksessa kouluruokalu jää väliin energiajuomapullon vuoksi. Ongelma on siis käyttörajoitteiden ylittämisessä, sekä yksinkertaisesti epätervellisyydessä.

Osa nuorista osaa tietysti itse noudattaa suosituksia ja pitää niistä huolta, saatuaan vanhemmiltaan tai muualta hyvät neuvot oikeanlaiseen kuluttamiseen. Valitettavasti kuitenkin kaikilla ei ole tämänlaista kykyä eikä kaikki ole saaneet vanhemmiltaan opastusta. Vastuu lapsista ja nuorista ei kuulu ainoastaan ylimmän tason ohjeistuksiin, vaan vastuu on laajempi. Nuoret ja enegiajuomat ovat vain yksi konkreettinen esimerkki tästä vastuukeskustelusta, mutta sen konkreettisuudella on hedelmällistä saada aihetta esiin. Vastuu ei kuulu vain yksilölle itselleen, vaan meillä on yhteisöllistä vastuuta toisistamme ja tulevaisuudestamme. Meidän tulisi toimia vastuullisesti jo ennaltaehkäisevästi, ei vain odottaa kovia määräyksiä ja ylhäältä tulevia ohjeita. Vastuun pakenemisella on vaaralliset seuraukset, jos kaikki odottavat hitaasti tulevia kovan tason määräyksiä.

Asioihin puuttuminen, tai niiden kieltäminen, vasta kun ne ovat laittomia tai jopa rikollisia, ei ole vastuullista. Kun tiedetään jonkin asian olevan haitallinen heikommassa asemassa oleville tai ei täysivaltaisille kansalaisille, kuten esimerkissä lapsille energiajuomat, on vastuullista rajoittaa niiden myyntiä, kun haitallisuus on yleisessä tiedossa, mikäli käytetään yli suositusten. Suositusten ylittäminen on liian helppoa, jotta vapaata myyntiä lapsille voisi tukea. 

Meidän ei tule rakentaa yhteiskuntaa, jossa ihmisellä ei ole itsemääräämisoikeutta. Tämän johdosta korostettakoon esimerkin olevan ainoastaan ei täysivaltaisia koskeva. Kannusteita terveellisyyteen tulee rakentaa ja luoda, mutta täysi-ikäisellä tulee olla oikeus valita esimerkiksi kulutuskäyttäytymisensä. Kun kyseessä on lapset ja nuoret, joilla ei ole vielä täyttä kapasiteettiä tehdä valistuneita päätöksiä, on vastuullista kieltää tai rajoittaa haitallisia tuotteita. Vastuun pakenemisen seuraukset voivat olla sekä kauaskantoiset, että vaaralliset.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat