Itsemurhapäätöksen voi aina estää

Syyskuun 10. päivä vietettiin kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää. Suomi on pitkään ollut surullisen kuuluisa korkeista itsemurhaluvuistaan. Tuoreet tilastot puhuvat kuitenkin valoisampaa kieltä, sillä niiden mukaan itsemurhat ovat vähentyneet Suomessa ollen nyt (13:100 000) eurooppalaista keskitasoa. Itsemurhat ovat kääntyneet laskuun luultavasti mielenterveysongelmien lisääntyneen hoidon ansiosta. Ammattiapu onkin tärkeä työkalu ehkäisemään itsemurhia, mutta kaikki eivät tunnista omaa avuntarvettaan, kaikille ei tarjota oikeanlaista apua, eivätkä kaikki jaksa sitä hakea tai halua sitä vastaanottaa. 

Harkitun itsemurhan tehneen ihmisen aivot ovat päässeet myrkylliseen tilaan, josta ei olisi ollut takaisinpääsyä ilman pitkäaikaista ammattitaitosta terapiaa ja usein myös pakollista lääkehoitoa. Itsemurhia tehdään harkitusti, mutta myös spontaanisti. Ihmisellä on sisäänrakennettuna suuri itsesuojelumekanismi, joten itsensä surmaamisen taustalla on niin sanotuissa spontaaneissakin itsemurhissa takana hyvin vaikeita aikoja. Itsemurhan tehneen paha olo ei aina ole näkynyt ulospäin. Jos ihminen on yksin päättänyt tehdä itsemurhan, on häntä miltei mahdotonta estää. Ennaltaehkäistä voi, sillä itsemurhapäätöksen syntymisen voi aina estää. 

Suomen Mielenterveysseura ja Surunauha ry tekee hienoa ja merkityksellistä työtä itsemurhien ehkäisyn ja itsemurhan tehneiden läheisten hyväksi.  Ammattiavun lisäksi meillä jokaisella on mahdollisuus omassa arjessamme vaikuttaa läheistemme hyvinvointiin. Se, että olemme enemmän oikeasti läsnä toisillemme arjessa kantaa jo pitkälle. Tuttujen ja tuntemattomien ihmisten ystävällinen kohtelu on asia, jonka painoarvoa ei tule unohtaa. Se yksi ystävällinen sana, tai katse vaikkapa kaupan kassalla voi merkitä jollekin hyvin paljon. Tahallinen pahansuopuus ja vihapuhe voi taas olla jollekin olla aivan liikaa kannettavaksi. 

Pahoinvointi ei aina näy ulospäin. Iloisenkin kuoren alla, meillä jokaisella voi olla oma taistelu meneillään tai taakka kannettavanaan, joista ulkopuoliset eivät tiedä yhtään mitään.  Sosiaalinen media on omiaan tarjoamaan alustan luoda vääristyneen kuvan elämästä, jossa kaikki on loistavasti silloinkin, kun ihmisellä on oikeasti hätä. Tämän johdosta meidän kaikkien tulisi olla hyväntahtoisempia toisillemme, kunnioittaa erilaisuutta ja erilaisia arvoja. Itsemurha ymmärretään usein viimeiseksi pakokeinoksi sietämättömästä olotilasta, silloin kun ei löydetä enää mitään muuta ratkaisua. Meillä jokaisella on vastuu läheisistämme, jotta aina on parempi ratkaisu ja aina on toivoa. 

  

(Kirjoitus on julkaistu lyhennettynä  Etelä-Saimaassa 13.9.2018)

 

 

LindaJuliaBrandt
Kokoomus Lappeenranta

Ehdolla eduskuntaan 2019 Kaakkois-Suomen vaalipiirissä! www.lindabrandtahde.fi
32-vuotias lappeenrantalainen kaupunginvaltuutettu (kok.). Pienen tytön äiti. VTM & KTM.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu